- De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Nationale Garde versterkt met de 7.000 man sterke elitemacht Grom, tanks en gevechtsvliegtuigen.
- Hij lijkt zich zorgen te maken over de loyaliteit van de veiligheidsdiensten en militaire bevelhebbers na de opstand van de Wagner Group.
- Met de extra troepen en wapens moet de Nationale Garde “de activiteiten van illegale bewapende groepen” aanpakken.
- Lees ook: Wordt Wagner Group weer gevaarlijk? 3 scenario’s voor de toekomst van Russisch huurlingenleger, na de mislukte opstand
De Russische president Vladimir Poetin heeft de Nationale Garde versterkt met elite-eenheden om hem te beschermen tegen een mogelijke nieuwe opstand, meldt de Britse krant The Telegraph.
De in 2016 door Poetin opgerichte Nationale Garde bestaat uit 320.000 manschappen en rapporteert direct aan de president in plaats van aan het ministerie van Defensie. Aan het hoofd van de Nationale Garde staat een loyale voormalige bodyguard van Poetin, Viktor Zolotov. De afgelopen jaren speelde de Nationale Garde een belangrijke rol bij het neerslaan van antiregeringsprotesten.
Volgens parlementariër Aleksandr Chinsjtejn van de partij Verenigd Rusland heeft Poetin de 7.000 man ellende elitemacht Grom van het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven direct hemzelf te rapporteren.
Ook heeft de president tanks, gevechtsvliegtuigen en artillerie overgeheveld naar de Nationale Garde, die door politieke analisten wordt omschreven als een “Pretoriaanse Garde”. Daarmee trekken ze een parallel met de speciale militaire eenheid die de Romeinse keizers beschermde.
Naar verluidt maakt Poetin zich na de opstand van de Wagner Group zorgen over de loyaliteit van zijn veiligheidsdiensten en militaire bevelhebbers. Met de extra troepen en wapens moet de Nationale Garde "de activiteiten van illegale bewapende groepen onderdrukken."
Poetin probeert daarmee het Kremlin "coup-proof" te maken, zegt Ben Noble, hoogleraar Russische politiek van University College London tegen The Telegraph.
"Het Kremlin maakt hiermee duidelijk dat het zich zorgen maakt over toekomstige binnenlandse uitdagingen", zegt hij. "Door de opstand van Prigozjin is er onzekerheid over de steun van de elite en het volk voor het regime."
De Russische krant Vedomosti meldt dat Poetin Grom gebruikt om voormalige strijders van de Wagner Group aan te trekken die niet samen met andere huurlingen willen uitwijken naar Wit-Rusland.
Andrej Soldatov, een expert op het gebied van Russische veiligheidsdiensten, zegt tegen The Telegraph dat het om een ingrijpende stap gaat. "Poetin neemt het bevel en de controle over de speciale troepen in handen na de muiterij van Prigozjin", zegt hij.